12 Temmuz 2014 Cumartesi

KLİMANIN YANLIŞ KULLANIMI SAĞLIĞINIZI TEHDİT EDEBİLİR.

Merhaba;
Yaz geldi geleli havalar ısındıkça artık klima kullanımları da doğal olarak arttı fakat çevremdeki insanların birçoğu bu nedenden dolayı hasta oluyor. Yaz mevsiminde maalesef toplu taşıma araçlarından, uçaklara, AVM'lerden kafelere birçok yerde klima yanlış kullanılıyor.

KLİMANIN DOĞRU KULLANIMI

Ben de bu yazıyı yazmak istedim çünkü klimanın yanlış kullanımı birçok hastalığa neden olduğu kadar öldürücü de olabiliyor. Bu yazı benim için önemli, çünkü beni takip eden çok sevgili canım izleyicilerim; bu konuda bilgilensin ve klimanın yanlış kullanımı ile doğabilecek kötü sonuçlardan uzak olsunlar istedim.

İşin özü; SAĞLIK KADAR ÖNEMLİ HİÇBİR ŞEY YOK ve bu yazı bu nedenle yazılıyor.


KLİMANIN YANLIŞ KULLANIMI


Uzmanlara göre; klimanın yanlış kullanımından en çok etkilenenler; yaşlılar, çocuklar ve kalp ve diyabet sorunu olanlar. Bu duruma bağlı olarak en çok yaşanılan sağlık sorunları ise;
  1. Solunum Yolu Enfeksiyonları : Klimanın yanlış kullanılması sonucu; en sık rastlanan sağlık sorunu; solunum yolu enfeksiyonudur. Soğuk algınlığı, grip, bronşit, faranjit ve sinüzit; bu sorunlardan bazıları.
  2. Lejyonella Hastalığı : Erken teşhis ve tadavi edilmediğinde ÖLDÜRÜCÜ olan bu hastalığın tanısı oldukça zor. Zatürreye benzer soğuk algınlığı şeklinde olabileceği gibi, kuru öksürük, ateş, karın ağrısı, baş ağrısı şeklinde de görülebiliyor.
  3. Astım : Klimanın filtresinde bulunan bazı akarlar ve küf mantarları astımı tetikleyebiliyor ve alerjik rahatsızlıkları tekrar ortaya çıkarabiliyor.
KLİMANIN YANLIŞ KULLANIMI

KLİMANIN DOĞRU KULLANIMI
  1. Isının Dış Ortamdan Farkı Fazla Olmamalı: Uzmanların söylediğine göre; dışarıdaki hava sıcaklığı ile içerideki klimanın ısı ayarı arasında 5 -7 derece fark; optimumdur. Yani dışarısı 30 derece ise, bulunduğunuz mekandaki klima ısı ayarı max 23 derece olmalıdır. Aksi takdirde insan vücudundaki damarlar aşırı soğuk - sıcak değişiminden dolayı aşırı daralıp genleşerek patlayabilir ve bu ölüme neden olabilir. 
  2. Toz ve mikroplara Dikkat Edin: Cihazınızın bakımını 6 ayda bir yaptırmanız gerekiyor. Aksi takdirde filtrede ve suda biriken toz, mikrop ve polenler, hastalığa sebep olabilir.
  3. Odayı Havandırın: Ortalama 6 saatte bir odayı havandırın.
  4. Hava Giriş Çıkışını Önlemeyin: Klimanın iç ve dış ünitesindeki hava giriş çıkışına, akışı önleyecek herhangi bir cisim koymayın.
  5. Kapı ve pencereleri Kapalı Tutun: Klima kullandığınız odada kapı ve pencereleri kapalı tutmaya özen gösterin.
  6. Klimayı Doğru Yere Monte Edin: Klimayı, hava akımından doğrudan etkilemeyecek bir yere monte edin. Odada sıcaklık dağılımının eşit olabilmesi ve tam kapasiyetle çalışabilmesi için bu önemlidir.
  7. Direkt Karşısına Oturmayın: Klimanın üflediği havaya doğrudan ve uzun süre maruz kalmayın.Çok tehlikelidir.
  8. Arıtma Suyu İle Temizleyin: Klima filtrelerine 6 ayda bir bakım yaptırın. Bakım sırasında arıtılmış temiz su ve antiseptik solüsyonla temizletin.
Klima kullanımı için uzmanların söylediklerimden derlediğim bu bilgiler ile sağlıklı ve serin bir yaz mevsimi diliyorum; işinize yarayacağını ve sağlığınız için önemli olduğunu düşünüyorum.

HEPİNİZE SEVGİLER ..



5 yorum:

  1. Teşekkürler canım, gayet yararlı bir paylaşım olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim canım; ben teşekkür ederim zaman ayırıp okuduğun için :) <3

      Sil
  2. Bu yollar ile hasta olununca küçümsenmemesi gerek gerçekten ölüme kadar gidebiliyor. Bu sağlıklı bilgi için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen kesinlikle çok fazla yanlış kullanım var ve sonuçları çok acı olabiliyor. Bunu yazma amacım da buydu zaten :) Ben teşekkür ederim okuduğunuz için :) <3

      Sil
  3. :) O da bu havalarda duştan çıkana kadar yarar sağlıyor kuzum.. İnsan giyinirken terliyor :D

    YanıtlaSil

Yorum Yazmak İster Misin? :))