11 Nisan 2015 Cumartesi

Bahar Yorgunluğu Nedir? Nasıl Geçer?

Merhaba,
Bahar geldi gelecek derken, hava henüz ısınamasa da güneş yavaştan yüzünü göstermeye başladı sonunda. Her şey iyi güzel de şu bahar yorgunluğu, hatta bahar depresyonu da olmasa ne iyi olurdu. Hava güzelleşirken, içimizinin cıvıl cıvıl olması gerekirken, enerjimiz ve psikolojimiz güneşle birlikte çoğalmalıyken biz neden bu kadar yorgun, isteksiz ve bitkin hissediyoruz? Bu durumdan nasıl kurtulabiliriz; hadi okumaya devam edin. :)

Nedir Bu Bahar Yorgunluğu ve Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Bu yorgunluğu yaşamamızın nedeni; bahar aylarında havadaki elektrik yükü artar. Negatif ve pozitif iyonların artmasıyla insan biyoritminde olumlu veya olumsuz etkiler yaratır. Pozitif iyonlar, insanı daha zinde hissettirirken; negatif iyonların artması, insanın kendini daha halsiz hissetmesine ve yorgunluk belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Bahar aylarında vücudumuzda daha aktif olmamızı sağlayan hormonların salgılanmasına karşın eğer vitamin eksikliği, beslenme bozukluğu gibi durumlar varsa vücut buna aynı uyumu gösteremez ve yorgunluk hissi artar. 
Başlıca iki belirtisi; yataktan kalkmakta zorlanma, kalkmak istememe ve gündelik işleri yapmakta zorluk çekmektir. Ayrıca yeterli besin alınamaması, vitamin ve mineral eksikliği, tiroid bezinin çalışma düzensizlikleri, tansiyon - kalp - enfeksiyon hastalıkları, fazla sigara kullanımı da yorgunluk belirtilerini arttıran sebeplerdendir.

Bahar Yorgunluğu Nasıl Geçer?


Bahar Yorgunluğuna Karşı Yapılabilecekler
  • Vitamin ve besin destek ürünleri almak,
  • Özellikle B ve C vitaminleri, potasyum ve çinko içeren besinler alınmalı,
  • Yeterli miktarda karbonhidrat almak (Vücut enerjisinin %50 - 60'ını karbonhidrattan sağlar.),
  • Rafine edilmemiş karbonhidrat tüketimine dikkat edilmeli (Taze meyve ve sebzelerde bulunur. Tam buğday ekmeği ve tahıllarda da rafine edilmemiş karbonhidrat bulunur.),
  • Protein tüketilmeli,
  • Mevsimlik meyve sebze tüketilmeli.
  • Kısa ve sık dinlenme aralıkları yorgunluğu azaltır,
  • Bulunulan ortam sık sık havalandırılmalıdır. Aşırı sıcak veya aşırı soğuk, vücudu strese sokar.
  • Vücudun susuz kalması yorgunluğu arttırır, bu nedenle günde 8 - 10 bardak (2 lt) su içilmelidir,
  • Kahve ve çay mümkün olduğunca azaltılmalıdır,
  • Düzenli egzersiz yapılmalı. Bu, metabolizmayı hızlandırır ve dokulara yeterli oksijen gitmesini sağlar. Yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme ve dans gibi egzersizler tercih edilmelidir.
  • Alkoldan uzak durulmalı,
  • Uyku düzenine dikkat edilmeli. Yatmadan önce can sıkan konular konuşmayın, ruhsal enerjinizi yükseltecek şeylerle günü kapatın.

Ayrıca benim şahsi görüşüm; bir kan testi yaptırarak vücudunuzda nelerin eksik olduğunu, doktor kontrolü eşliğinde tespit edip yine doktorunuzun vereceği vitamin ve ek gıda takviyeleriyle bu yorgunluğun üstesinden gelmektir.

Bahar Yorgnluğuyla Baş Etme Yolları

Bahar Yorgunluğu İçin Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Yorgunluk, vücudumuzun fiziksel çalışmaya, psikolojik strese, uykusuzluğa verdiği fizyolojik bir cevap olarak tanımlanıyor. Araştırmalara göre, yorgunluk uzuyor ve kişinin gündelik işlevini bozuyorsa veya okul/işyerindeki performansını engelleyecek düzeydeyse bunu, bahar yorgunluğu olarak geçiştirmemek gerekiyormuş. Uzun süren yorgunluklar, başka psikiyatrik ve fizyolojik rahatsızlıkların habercisi olabiliyormuş. Bunun için uzun süren yorgunluktan şikayetçiyseniz doktora gitmekte fayda var.

Bahar yorgunluğunun dışında bir de "Bahar Depresyonu" var. Ne baharmış arkadaş! :D Onu da bir sonraki yazıda derlemeyi planlıyorum.

Hepinize bol enerjili bir haftasonu diliyorum!
Sevgiler...

Not : Bu yazı, tarafımdan bilimsel istatistiklerden ve araştırmalardan derlenmiştir. Diğer yazılarımda olduğu gibi izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz.

4 yorum:

  1. Merhaba. Blogunuzun takipcisiyim :) Sizi de kendi bloguma beklerim katılımınız beni çok sevindirir. http://nurundelidolublogu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  2. Merhaba bloğunu takibe aldım :) Bana da beklerim :)

    http://ataleofbeauty.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  3. sizde beni eklermisiniz rica etsem http://kozmetikpsikolojisi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  4. Şu sıralar bende var bahar yorgunluğu.Doktora gittim tiroid bezinin çalışmaması ve bahar ile birlikte bir çöküş olmuş.En kısa zamanda toparlanırım inşallah.Faydalı bir yazı olmuş.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorum Yazmak İster Misin? :))